De ontroostbare rank

Dit kleine, maar ontroerende kunstwerk – of zoals mijn oma zou zeggen, een kleinood – is gemaakt door de Utrechtse kunstenares Desiré Haverkamp (1963). Hier heeft zij ook gestudeerd, aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Ik heb het al een aantal keer in mijn handen, tijdens een bezoekje aan de Kunstuitleen. Maar toch koos ik telkens voor een ander, groter werk. Nu zag ik mijn kans schoon om het thuis een plekje te geven. Het voordeel van een kleiner werk is dat het overal kan hangen of staan. Ook wel eens fijn voor de verandering.

Ik vind het werkelijk prachtig. Ik heb me laten vertellen dat de afbeelding haar deed denken aan het zaadje van een Clematis. Maar waarom ‘de ontroostbare rank’ er onderstaat zou ik graag willen weten. Het prikkelt in ieder geval wel mijn fantasie, iets wat ik fijn vind om om mij heen te hebben.

De natuur staat centraal in het werk van Desiré. Ze maakt veel gebruik van natuurlijke materialen in haar ruimtelijk werk, zoals zwanenveren, botjes en wilgentenen. In haar vlakke werk verbeeld ze de natuur, zoals in deze monotype. Ook medische instrumenten komen veelvuldig terug en laat ze zich door inspireren.

Desiré: ‘Dat is gekomen door een bezoek in 1990 aan de voorraadkelders van medische instrumenten winkel van Adriaan van der Kuip in Utrecht. De hele kelder lag vol met medische instrumentendoosjes, glasbuizen, melkglazen bakjes en neusringen voor stieren. Prachtig materiaal om kunstwerken van te maken. Van collages tot mythische wagens.’

In 2014 exposeerde zij met haar wagen ‘Alles draait om tulpen’ in de Keukenhof, waar ook een film over gemaakt is (film ‘It’s all about tulips’).

Hopelijk genieten jullie er net zoveel van als ik!

 

Michiel

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *