De vlinders van Kyu-Baik Hwang

Wat een schit-te-rend werk, deze ets van Kyu-Baik Hwang. Tijdens mijn tweede speurtocht bij de Kunstuitleen Utrecht kwam ik dit schilderij onverwachts tegen. Voor dit bezoek had ik een duidelijk doel: op zoek gaan naar een meer grafisch werk. De kunstuitleen heeft zoveel kunst te bieden dat het mij een goede manier leek om wat gerichter te beginnen aan een anders eindeloze zoektocht (omdat ik vaak in alles wel iets moois zie, mijn grootste valkuil ;)) En natuurlijk kom je op zulke momenten iets tegen waar je eigenlijk niet naar op zoek bent, maar niet meer uit je hoofd kan krijgen.

          

Toen ik het schilderij in mijn handen kreeg dacht ik meteen, wat prachtig! Gevolgd door ‘ho ho dit was niet de afspraak!’ Ik zette het werk weer terug en mijn zoektocht ging verder. Vele werken volgden, de een nog mooier dan de ander. En precies zoals verwacht ben ik uiteindelijk toch bezweken voor dit werk van Kyu-Baik Hwang. Deze gerenommeerde Zuid-Koreaanse kunstenaar heeft zelfs kunst hangen in het Museum of Modern arts New York, gaaf toch!? Dus een goede reminder, een plan vooraf is altijd fijn en vooral handig als het noodlot toeslaat, maar onthoudt: VOLG JE HART!

In ons huis komt dit werk het beste tot zijn recht op de schouw, het middelpunt van de kamer. Zo krijgt het schilderij de aandacht die het verdient. Omdat het een vrij rustig schilderij is betreft onderwerp en kleur zal het nooit teveel aandacht trekken dus moet je dit als het ware schenken aan een schilderij. De juiste plek doet wonderen in dit geval!  De kleur van de lijst kleurt mooi mee met het marmer van de schouw. En door de voorstelling en het kleurgebruik staat het helemaal op zijn plek tussen alle planten. Stiekem durf ik de stap nog niet te zetten om overal maar lukraak spijkers in de muur te slaan, op deze manier kan ik makkelijk blijven variëren en vooral experimenteren.

Ik ben een groot liefhebber van dit soort sferische werken. Het zachte kleurgebruik en de mysterieuze omgeving spreken tot mijn verbeelding. Het werk van Kyu-Baik Hwang staat er om bekend hedendaagse objecten te plaatsen in een magische omgeving, wat een kalm en sereen effect geeft. Iets dat je goed terug kan zien in dit schilderij!

Spreekt het mysterieuze karakter van dit werk jou ook aan? De kunstuitleen heeft veel meer van dit soort werken in haar bezit. Zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen dus! Een suggestie van mij is het prachtige werk van Jolanda Eveleens. Klik hier om het te bekijken en meteen te reserveren!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *