Eetkamer update – De LE KLINT Model 101 hanglamp

De LE KLINT Model 101 hanglamp siert sinds kort bij ons de eetkamer dankzij MisterDesign en is eigenlijk al niet meer weg te denken uit ons interieur. Het ontwerp, de details, het handwerk waarmee de lamp is vervaardigt: alles aan deze lamp ademt vakmanschap.

Geschiedenis van LE KLINT

De beroemde lampenfirma LE KLINT vierde onlangs haar 75 jarig bestaan. En hoewel LE KLINT sinds de oprichting in 1943 succes behaalde met de iconische plissé lampen, voelt het merk moderner dan ooit. De firma staat nu onder leiding van Kim Weckstrøm Jensen. In samenwerking met designers en architecten biedt LE KLINT een breed scala aan eigentijdse lampen met de nadruk op functionaliteit, esthetiek en kwaliteit.

Het hoofdkantoor staat in Odense, Denemarken, waar tot op de dag vandaag de de beroemde lampen op traditionele wijze met de hand worden gevouwen. Zo ook deze LE KLINT Model 101 hanglamp. Het originele ontwerp van de hand van Kaare Klint ontstond in 1944 en is een van de meest gedetailleerde armaturen uit de collectie van LE KLINT.

LE KLINT Model 101 hanglamp

De lamp verspreidt een zacht, diffuus licht. Dit zorgt voor een aangename sfeer in de eetkamer. We hebben de lamp eigenlijk elke avond aan, terwijl ik hiervoor de voorkeur gaf aan een tafel- of staande lamp. Ik koos voor de papieren variant, de lamp is echter tegenwoordig ook verkrijgbaar in een kunststof versie. Daarnaast is sinds 2008 ook de LE KLINT Model 101 XL verkrijgbaar, geschikt voor grote eettafels of hoog in een trappenhuis.

Model 101 is overigens niet mijn enige favoriet. Voor de keuken zoeken we nog een mooie design lamp en de LE KLINT Model 204 Wandlamp lijkt me super leuk. Of misschien toch een variant van een meer recente collectie voor op het aanrecht, zoals de LE KLINT ARC Tafellamp?

Heb jij een ontwerp van Le Klint in huis? Of staat een ontwerp hoog op je verlanglijstje? Ik ben heel benieuwd!

MisterDesign bestaat 10 jaar! Ter ere van dit bijzondere jubileum brengt MisterDesign tien iconische designklassiekers uit in unieke Limited Editions. In mijn blog deel ik alle ontwerpen, mocht je hier nieuwsgierig naar zijn.

Liefs,
Michiel

Als ambassadeur voor MisterDesign fotografeer en schrijf ik met regelmaat voor MisterDesign. Dit is een betaalde samenwerking.

Date & Time

maart 18, 2021