Ornamenten van Het Schippertje – ons plafond!

We zijn nu bijna een jaar aan het verbouwen. Wat vliegt de tijd! En wat hebben we onwijs veel gedaan, maar het einde is nog niet inzicht. Gelukkig zijn we nu in het leuke stadium aangekomen, het stadium waarin alles steeds mooier wordt. Dat geeft nieuwe energie! Een van die leuke dingen waar we op ons richten zijn de ornamenten van Het Schippertje in Harderwijk. Lees verder voor onze ervaringen en het ‘voorlopige’ eindresultaat! Nieuwsgierig naar onze renovatie? Lees hier alles over onze renovatie.

ornamenten en borstbeelden
ornamenten het schippertje Harderwijk

Hoe ons ornamenten avontuur begon

Vanaf het moment dat we dit huis kochten wist ik een ding zeker: het ornamenten plafond wordt teruggebracht! Een ornamenten plafond vind ik persoonlijk ontzettend mooi, het geeft veel sfeer en de opties zijn eindeloos. Zowel voor je plafond als voor wanddecoratie met sierlijsten. 

Helaas zijn de originele ornamenten uit ons huis jaren geleden verwijderd. Maar ik heb even mogen spieken bij de buren en de originele ornamenten waren vrij simpel. Een cirkel in het midden en simple lijsten langs de randen, met kleine vierkante hoekstukken. Mooi, maar simpel. Nu we zelf de ornamenten kunnen uitzoeken wilde ik van de kans gebruik maken om iets bijzonders te laten terugplaatsen. Ons huis is gebouwd in 1914 en een knipoog naar de Jugendstil periode leek me fijne keuze, daarnaast wilde ik graag een bloemenplafond. Een goede combinatie bleek achteraf!

Het Schippertje in Harderwijk

We kwamen al snel uit bij het Het Schippertje in Harderwijk, specialist in het gieten van ornamenten en lijsten. Tomas zijn familie woont op de Veluwe, dus dat voelde als vertrouwd terrein. Het Schippertje is dé specialist in het ontwerpen, produceren en monteren van sierlijsten en ornamenten van gips. Ze beschikken over het grootste assortiment van zowel Nederland als België, genoeg keuze dus! Als je het Schippertje bezoekt krijg je een idee van de uitgebreide collectie. Alle producten zijn op voorraad, handig, want je kan meteen samen je eigen plafond samenstellen aan de hand van de producten die aanwezig zijn. Een groot gedeelte is ingericht als showroom, op deze manier krijg je een goede indruk van de ornamenten, maar ook de grootte van het ornament op het plafond bijvoorbeeld. Heel fijn!

De ornamenten en lijsten zijn op ambachtelijke wijze geproduceerd. Ieder exemplaar is door een specialist zorgvuldig met de hand gemaakt en is daardoor uniek. Daarnaast kun je bij het Schippertje terecht voor restauratie van bestaande, soms jaren oude plafonddecoratie. Hoe tof als je net bezig bent met een renovatie!  

Voorafgaand aan ons bezoek hebben we ons georiënteerd op wat we mooi vonden en graag wilden zien via de via de online ornamenten catalogus. Tijdens ons bezoek werden er echter andere mogelijkheden voorgesteld waar we uiteindelijk voor zijn gegaan! Heel blij met het goede advies dus. Tip! Via de website kun je gratis een boek bestellen waarin de gehele collectie staat. Heel fijn om door heen te bladeren voor inspiratie mocht je interesse hebben in het laten plaatsen van ornamenten. 

Het maken van de ornamenten

Naar aanleiding van ons bezoek mochten we nog een keer langs komen bij Het Schippertje om het productieproces te zien van de door ons gekozen ornamenten. Echt bijzonder dat de ornamenten die bij ons zijn geplaatst ook de ornamenten zijn die voor ons op dat moment zijn gemaakt. Dit maakt ons huis nog meer eigen. En natuurlijk heb ik het hele proces vastgelegd. Op mijn Instagram deel ik filmpjes van het proces. Neem vooral een kijkje, dat maakt veel duidelijk!

Het begint bij het gieten van de mallen. Zwaar werk! Want er gaan heel wat liters gips doorheen en de uitgeharde mallen zijn natuurlijk ook aan de zware kant. De sierlijsten worden gemaakt op een lange tafel waar de vloeibare gips op wordt uitgestort. Via mallen die met de hand door de uitgestorte gips worden getrokken ontstaat de lijst en het patroon, om deze manier kunnen er meerdere lijsten tegelijk gemaakt worden. Er moet snel gewerkt worden, want gips hard snel uit. De ornamenten worden gegoten in rubberen mallen. Na al het gietwerk wordt het ornamenten verwijderd uit de mal en gebracht naar de ruimte waar alles kan uitharden. Als de ornamenten voldoende zijn uitgehard, worden ze gecontroleerd op oneffenheden en worden de randen geschuurd. 

ornamenten het schippertje
Gieten ornamenten het schippertje
Jugendstil ornament

Het plaatsen van de ornamenten

Na ons bezoek was het nog even puzzelen hoe we de ornamenten precies op het plafond wilden hebben. Niets veranderlijker dan een interieur blogger zullen we maar zeggen… Dit grote ovalen rozet kozen we voor de gang. De ornamenten voor de woon- en eetkamer zijn alleen te zien in de showroom. Ondanks dat dit een van de ornamenten was die we meteen mooi vonden waren er ook nog een aantal andere kanshebbers waaronder dit ovalen rozet in jugendstil stijl, is het geen pareltje!?

Het plaatsen is eigenlijk zo gebeurd. Zoals je ziet hebben we gekozen voor instuc-ornamenten. Iets wat ik altijd prachtig heb gevonden. Aangezien de ornamenten zijn ingestuct zie je uiteindelijk geen randen, maar alleen nog de bloemen. Het uitsnijden van het gips op de plek waar het ornament uiteindelijk komt is even een lawaaierig en stoffig klusje, maar uiteindelijk is het het allemaal waard! Volgens mij wordt het prachtig als alles eenmaal gestuct en geverfd is. 

Werkplaats het schippertje Harderwijk
Onze ervaring met Het Schippertje

We zijn ontzettend positief over ons ornamenten avontuur. We zijn goed geadviseerd en het contact was prettig. Het bezoek aan de werkplaats om te zien hoe onze ornamenten zijn gemaakt is natuurlijk een buitenkans! Mooi om te zien waar je producten vandaan komen en dat ze met aandacht worden gemaakt.

Misschien denk je nu, leuk dit, maar ik woon in een nieuwbouw woning…. Wat mij betreft hoeven ornamenten of sierlijsten niet alleen bestemd te zijn voor oude huizen. Misschien wil je geen klassieke ornamenten op je plafond in je nieuwbouw woning, maar ik kan me goed voorstellen dat sierlijsten op je wand in elk huis mooi zal staan. We twijfelen nog steeds of we dit zullen doen in de keuken of de gang. 

Tot zover onze renovatie update. Binnenkort deel ik nog meer van deze leuke samenwerking en natuurlijk het eindresultaat. Hopelijk komt einde deze maand de stucadoor dus dan kunnen we verder met de keuken, het toilet en het plafond! Kan niet wachten.

Liefs,
Michiel

Deze blog heb ik in samenwerking met Het Schippertje geschreven. Ik heb een gedeelte van het bedrag van de ornamenten gesponsord gekregen in ruil voor deze blog. Iets waar ik blij mee ben, omdat we weer een unieke ervaring rijker zijn. 

Date & Time

augustus 7, 2020