HKU Exposure – Graduationshow 2018

Vorige week zaterdag bracht ik een bezoekje aan de HKU afstudeershow, Exposure. Vijf jaar geleden is Tomas aan de HKU afgestudeerd en eigenlijk is het sindsdien een jaarlijks uitje van ons. Wandelen en snuffelen tussen alle nieuwe talenten die Nederland rijk is. Het is altijd fijn om daar rond te dwalen en je te vergapen aan de prachtige ontwerpen, schilderijen, installaties en vernieuwende ideeën. Dit jaar was het voor de tweede keer in de voormalige PASTOE fabriek, als je het mij vraagt een van de mooiste en leukste plekjes in Utrecht! Hier exposeerden de afstudeerrichtingen FineArt, SpatialDesign, Design and Education en ProductDesign. Ik geef jullie een korte tour van mijn favorieten. Kijk en geniet!

STUDIO PMS
Met ‘In Pursuit of Tactility’ wil het collectief Studio PMS laten zien dat het ook anders kan in de mode-industrie en de overconsumptie die daar groot onderdeel van is. Het is een zoektocht naar wat ontwerpen in de digitale wereld in kan houden. Dit laten ze zien door het digitaliseren van het ontwerp- en productieproces in de mode. Stoffen op kunststofplaten die de uitdrukking van textiel weergeven. Animaties die de beweging van de stoffen uitdrukken. En een virtuele wereld waarin je de stoffen hoort bewegen terwijl ze op je geprojecteerd worden. Digitaal ontwerpen, presenteren, aanschaffen, en daarna pas produceren. Digitalisering om overproductie en overconsumptie tegen te gaan.

 

Anne Meinsje Kuchen
Het werk van Anne gaat over het verleden, heden en de toekomst. Met haar werk ‘en nog veel meer van wat ik nooit zal vertellen (2018) wil ze op een ambachtelijke en traditionele manier dingen zichtbaar maken die onbesproken blijven. Geïnspireerd door wat je als mens meekrijgt vanuit je familie en de onbewuste rollen die binnen families bestaan maakt ze prachtige installaties bestaande uit verschillende technieken en verzamelde materialen die een vleugje van mysterie met zich meedragen.

 

Lotte Geurtsen
Dit persoonlijke werk van Lotte Geurtsen was een mooi stilleven. Ik werd getriggerd door de bijna collage-achtige setting van haar werk. Met haar werk ‘Verlangen naar een onzichtbaar vervolg’ probeert ze het rusteloze gevoel te verbeelden dat ontstaat door het onzekere vooruitzicht op een nieuwe levensfase. Haar persoonlijke verhaal komt prachtig naar voren in dit beeldende dagboek. ‘Er zit een filter tussen mij en de wereld, ik leef in een eigen tempo en realiteit’.

 

Lydia Duijmelinck
Prachtig, sereen en verfijnd waren mijn eerste gedachten toen ik het werk van Lydia zag. Mooie zachte vormen en precieze bewerkingen. Het werk van Lydia moet het intuïtieve en innerlijke bewustzijn van de toeschouwer aanspreken. Haar werk is een metafoor voor het leven, iets waarin ze altijd zoekende is. Geïnspireerd door Chinese technieken en leermeesters is ze begonnen aan een repetitieve bewerking van keramiek om zo haar innerlijke perfectionist de vrijheid te geven.

 

Lola Kloosterman
Met haar project ‘Vlekken van ons’ probeert Lola   de tweestijd tussen aanraken en afstoten weer te geven. Gefascineerd door alledaagse, gebruikte voorwerpen maakt ze werken die verwijzen naar menselijkheid, het intieme en private. Een aantal prachtige stilleven die me stuk voor stuk raakten door hun eenvoud en doeltreffendheid. ‘Vol verlangen, gebruikt, aangeraakt. Hoe verhouden wij mensen ons tot objecten en hoe verhouden wij ons tot elkaar?’

 

Daniel Ernst Binnekamp
‘Hoe ik zing om mijn tragisch buigen’ heet het werk van Daniel Binnekamp. Bij binnenkomst de vloer vol met stro, krakend onder je voeten. Mooie linnen kledingstukken aan de muur. Ik was gelijk verkocht. Prachtig in eenvoud en een mooi sterk beeld. Zijn werk gaat over de liefde en wat iemand er voor over heeft om van gehouden te worden.

 

Liselotte Hartkamp
Grote vervreemdende portretten die zo realistisch geschilderd zijn dat het bijna portretfoto’s lijken. Met haar werk wil Liselotte de realiteit uitvergroten en accentueren. Meer overbelichting, meer grijswaarde in de kleuren. Alles net een beetje aandikken. De schilderijen zijn allemaal uit hun tijd gegrepen, los gezet van de context en laten ons pas realiseren wat we echt zien nadat we al verleid zijn.

Jorn van Stein
Met het project ‘Hidden Potential’ wil Jorn de verstopte materialen in ons leven weer een nieuwe plek geven. Door vorm te geven aan verstopte materialen laat hij de verborgen potentie van deze materialen zien. Prachtig hoe re-design zo doeltreffend kan zijn. Dat bankje zie ik in ons huis wel staan!

 

Stephanie Vlijter
Een te gekke collectie van fashiondesigner Stephanie Vlijter. Haar afstudeerwerk ‘Break Your Bag’ laat zien hoeveel onnodige spullen een reiziger dagelijks met zich meesleept in het openbaar vervoer. Een overdaad aan spullen en details. Zelfs een ouderwetse strippenkaart is onderdeel van haar collectie. Een mooie reflectie op onze hoarder cultuur van tegenwoordig.

 

Het was een heerlijke dag en wat hebben we een aantal mooie dingen gezien! Gaan jullie ook wel eens naar exposities van afstudeerders? Een echte aanrader om te doen!

 

Liefs,

Michiel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *