Instagram lunch bij Pastoe!

Gisteren was ik op uitnodiging van Charlotte van hundred.ninety op bezoek bij Pastoe in Houten. Wat heerlijk was het om op de fiets te kunnen stappen op weg deze Instagram lunch. En wat was het tof! Ik was al eens eerder in de fabriek geweest toen ze nog in de stad Utrecht zaten. We kwamen voor het eerst in de nieuwe fabriek in Houten tijdens een sample sale. Maar nu met een rondleiding en introductie van het merk door de creatief directeur was het toch wel erg speciaal! Ik vond het vooral heel leuk om meer bekend te raken met de Pastoe meubels van tegenwoordig, aangezien ik me tot nu toe vooral heb verdiept in de Pastoe meubels van vroeger. Ik was bijvoorbeeld onder de indruk van de vele mogelijkheden die de VISION en LANDSCAPE series te bieden hebben. Er kan eindeloos gevarieerd worden met materiaal en kleur.

Na een gezellig ontvangst en kennis gemaakt te hebben met iedereen, kregen we een rondleiding door de fabriek en de showroom en kregen we te zien waar alles vervaardigd wordt. Prachtig om te zien hoeveel nog met met de hand wordt vervaardigd door een toegewijd team. Hierna kregen we een lunch aangeboden. De tafel was prachtig gedekt door Charlotte en het was fijn om even met iedereen te kletsen en elkaar beter te leren kennen.

Over Pastoe
De meeste design liefhebbers van jullie zullen de naam wel kennen: Pastoe. Een van de bekendste Nederlandse meubelontwerp bedrijven opgericht door Frits Loeb. Pastoe staat voor Passe Partout en is pas na de tweede wereldoorlog aan de officiële naam toegevoegd. Het bedrijf werd in 1913 opgericht onder de naam UMS, Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek en heet dus tot op de dag van vandaag UMS PasToe.

Aangezien Pastoe dus van oudsher een Utrechts bedrijf is, is het niet zo gek dat mijn opa en oma meubels van Pastoe in huis hadden staan. Net als ik was mijn opa een design- en interieurliefhebber. Ik kan mij heel goed voorstellen dat mijn grootouders vielen voor de sobere, eigentijdse vormgeving in de jaren 50, 60 en 70.

In 1948 wordt Cees Braakman de nieuwe ontwerper en bedrijfsleider. Geïnspireerd door de vernieuwende ontwerpen van Charles Ray Eames en Alvar Aalto sloeg het bedrijf een nieuwe weg in. Nieuwe productietechnieken werden geïntroduceerd en vanuit dit vernieuwde concept ontstond in 1955 de Meubelen-naar-maat-serie. Met dit systeem kan de consument zijn kast naar eigen wens indelen. Het Meubelen-op-maat kastsysteem heeft succes in binnen- en buitenland. Andere bekende ontwerpen zijn de SM05 stoel van draadstaal, ontworpen door Cees Braakman. Zelf hebben we een KM06 kruk, ook van draadstaal. Deze kochten we tijdens de Pastoe Factory Sale in Houten. En de A’dammer kasten van Aldo van den Nieuwelaar hebben m’n hart gestolen.

Daarnaast zullen jullie ongetwijfeld gehoord hebben van de eiken-, berken- en Japanse serie. De kast met het rode deurtje dat ik kort geleden deelde met jullie op Instagram behoort tot de berkenserie. Deze serie is een van mijn favorieten. Ook hebben we een nachtkastje dat afkomstig uit de eikenserie.

Deze meubels komen van mijn opa en oma, waar ik trots op ben en mooie herinneren aan heb. Mijn oma had Alzheimer en om haar zo lang mogelijk de gelegenheid te geven om thuis te blijven wonen hebben mijn familie en ik haar zoveel mogelijk bijgestaan. Als kind had ik een goede, maar niet echt warme band met mijn oma, daarom vind ik het zo fijn dat ik deze laatste jaren mijn oma beter heb leren kennen. Zeker een tijd die ik mis. We hebben samen mooie, grappige en ontroerende momenten meegemaakt. Het meest mis ik nog ronddwalen in hun huis. Prachtig was het.

Hebben jullie een Pastoe favoriet? Ik ben benieuwd!

Nogmaals dank Charlotte voor de uitnodiging! Ik vond het heel speciaal om hierbij aanwezig te zijn. Het was een fijne ochtend en het geeft een hoop energie en inspiratie voor de komende tijd!

 

Fijne dag!

 

Liefs,

Michiel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *