New Kintsugi

Jaren geleden heb ik mijn opleiding voor Beeldend Therapeut afgerond. Via een vriendin die toen werkzaam was als Beeldend therapeut kon ik mij aanmelden voor een cursus New Kintsugi. Kintsugi is een eeuwen oude Japanse techniek om gebroken porselein te repareren met goud. New Kintsugi is een nieuwe manier van lijmen gebaseerd op deze oude techniek.

Wat het repareren van deze objecten zo bijzonder maakt is dat de breuk onderdeel wordt van het object. In plaats van het litteken te verbergen wordt het benadrukt. Het is meer dan een techniek. Het is een filosofie. Door gebroken objecten te repareren met goud wordt het verhaal van het object en wat het geleden heeft verteld. Dit betekent dat het de schoonheid verhoogt en het object meer bijzonder maakt. Het nastreven van perfectie voert in onze huidige tijd de boventoon, extra speciaal dus dat imperfectie op deze manier onderdeel wordt van een bijzonder object. Een super inspirerende gedachte als je het mij vraagt!

Toevallig kwam ik laatst opnieuw in aanraking met Kintsugi. Ik kreeg meteen zin om aan de slag te gaan na al die jaren! En gelukkig had ik alle benodigdheden bewaard. De New Kintsugi Repair Kit bestaat uit tweecomponentenlijm, goudstof en wat simpele hulpmiddelen om het plakken zonder al te veel knoeien voor elkaar te krijgen. Je smeert de randen van het gebroken servies in met de lijm, vastplakken en na 48 uur is je servies weer als nieuw! Eigenlijk zelfs beter dan nieuw. De New Kintsugi Repair Kit was bij mijn weten net uitgebracht toen ik de cursus deed. Maar is nog steeds te bestellen via Humade. Humade is opgericht door de ontwerpers en zussen Lotte en Gieke. New Kintsugi is overigens niet hun enige toffe project. Zeker het opzoeken waard!

Ik moet er bij zeggen dat dit niet bestemd is voor degene die snel gefrustreerd raken. Het is niet iets dat je snel voor elkaar krijgt. Het plakken is lastig, omdat de lijm onwijs plakt en het snel opdroogt: knoeiboel! Het goudpoeder is zeer fijn, het dwarrelt binnen no time overal naar toe. Geduld is een schone zaak en enige precisie is vereist! Foto’s maken van het proces werd lastig, maar gelukkig vond ik een kort instructie filmpje dat je alle tips kan geven die je nodig hebt. Lastige breuken plakken is echt voor de gevorderden! Helaas was mijn bordje dusdanig gebroken dat ik het niet meer aan elkaar kreeg. Nu vind ik dit ook wel wat hebben, dus ik ben blij met het resultaat. De beker is goed gelukt, deze ga ik zeker gebruiken! Dat kan namelijk gewoon. Super leuk!

Ik ga binnenkort zeker nog een tweede poging wagen. Wat vinden jullie van deze techniek?

 

Enjoy!

Michiel

 

 

 

  1. Sanne (reply)

    20 augustus 2017 at 17:53

    Alles wordt er bijna mooier van! Wat a touch of gold wel niet kan doen!

    1. MJbosman (reply)

      7 september 2017 at 21:00

      Sanne! Sorry voor mijn late reactie! Helemaal over het hoofd gezien. Ik ben het helemaal met je eens, iedereen kan wel een touche of gold gebruiken in zijn/haar leven! 🙂

  2. Ilse (reply)

    6 september 2017 at 17:22

    Wauw dit is echt prachtig! Ik had er al wel eens van gehoord, maar wist de naam van deze techniek niet meer. Oh wat ben ik toch fan van Japanse kunstvormen! Ben helemaal geïnspireerd om ook zo’n kitje te halen. En wat toevallig, ik studeer nou af als beeldend therapeut 🙂 prachtig gedaan!

    @irndsn

    1. MJbosman (reply)

      7 september 2017 at 21:01

      Sorry Ilse, ik heb je reactie helemaal over het hoofd gezien. Stom van me! Leuk te horen dat je techniek herkent! Er zelf al iets moois mee gemaakt? Ben benieuwd!

  3. Mariska (reply)

    2 november 2017 at 09:04

    Prachtig Michiel! Waar heb jij de workshop Kintsugi gevolgd?

  4. Eleonore Poppe (reply)

    13 november 2018 at 14:58

    Enige tijd geleden zo’n setje gekocht in de shop van keramiek museum ” Princessehof” te Leeuwarden. Toen ik een antiek bordje met goud decoratie wilde repareren was de teleurstelling groot! In het doosje zat geen goudpoeder zoals ook op het plaatje staat, maar zilverpoeder. Niet mooi natuurlijk bij de gouden decoratie. Na uitvoerige inspectie ontdekte ik op het doosje een piepklein zilveren stipje. Waarschijnlijk geeft dit aan dat er zilver in het doosje zit, terwijl er toch duidelijk “gold powder” op de banderol staat.
    Zilver in plaats van goud, ik voel me belazerd.

    1. MJbosman (reply)

      30 januari 2019 at 18:07

      Oh nee wat zonde! hoop dat je uiteindelijk als nog je bordje met goud hebt kunnen repareren.
      Fijne avond

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *