Droomlamp 2.0 – De Flos Parentesi lamp

Een design droom die is uitgekomen, soms moet het mee zitten! Deze prachtige lamp stond al tijden op mijn verlanglijstje. We wilden graag nog een staande- of een hanglamp, aangezien de meeste lampen die we hebben tafellampen zijn. En als lampen liefhebber ben ik natuurlijk groot fan van het lampenmerk FLOS. De staande lamp die we al hebben is ook van FLOS, de CI F1. Een lamp waar ik nog altijd weg van ben en vanaf vandaag dus een ‘designbroertje’ heeft, dankzij MisterDesign! Deze FLOS Parentesi Hanglamp is een ontwerp van Achille Castiglioni en Pio Manù en is een echte design klassieker. Castiglioni ontwierp de  lamp in de jaren ’70 en is al jaren een geliefd ontwerp.

De naam ‘Parentesi’ is een verwijzing naar de ‘parentheses (and brackets)’, de engelse benaming voor de haakjes ‘[ ]’ en beugels ‘( )’ die vallen onder de interpunctie symbolen, duidelijk te herkennen aan de vorm van het nikkelen gedeelte waar de lamp aan is bevestigd. De lampen kom je overal tegen, in musea, bedrijven en natuurlijk binnen de interieurs van veel designliefhebbers! En ondanks dat de lamp al heel wat jaren meegaat zorgt het tijdloze en minimalistische design er voor dat de lamp zich nog steeds goed thuis voelt in de huidige interieurs. Achille Castiglioni heeft veel prachtige producten ontworpen, met name zijn lampen vind ik geweldig! Andere favorieten van mij zijn de Gatto Grande tafellamp van en de Luminator vloerlamp, beide ontworpen voor FLOS.

Deze hanglamp wordt bevestigd aan het plafond en loopt via een staalkabel naar beneden, waar een gewicht rust op de vloer. Dit gewicht houdt spanning op de draad, waardoor het gedeelte waar de lamp aanhangt niet naar beneden zakt. Een praktisch en vernuftig ontwerp dus! Met de beugel die om de staalkabel zit kan de lamp makkelijk verschoven worden op de gewenste hoogte. De lamp is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Er is ook een dimbare variant, degene waar wij voor kozen. Handig om het licht beter te kunnen controleren. De lamp is overigens in 2014 in een nieuw jasje gestoken. Een variant op de Parentesi lamp, genaamd de OK Lamp.

Wat vinden jullie van deze designklassieker in ons huis? Het is natuurlijk zo dat je de lamp aan het plafond bevestigd en dus niet zo snel door het huis heen sleept. Ik vond het een spannende keus maar denk dat hij perfect tot zijn recht komt in onze woonkamer!

Hebben jullie designklassiekers op je wishlist staan waarvoor je aan het sparen bent?

Fijne zondag.

Liefs,

 

Michiel

 

 

 

Deze blog schreef ik in samenwerking met Mister Design. De blogs die ik schrijf voor samenwerkingen zijn altijd eerlijk en ik werk alleen samen met merken waar ik inspiratie vandaan haal en die passen bij mijzelf en mijn blog.

 

 

 1. Deense zomer (reply)

  10 maart 2019 at 10:05

  Ik snap je liefde voor deze prachtige lamp helemaal Michiel! Ik ben ook groot fan van Flos. Een lamp die oa op mijn wishlist staat is de Panthella vloerlamp. Ach ja en iedere lamp van Flos eigenlijk ook ☺️ .

  Groet, Linda

  1. MJbosman (reply)

   10 maart 2019 at 15:57

   Lieve Linda,

   Helemaal met je eens! Alle lampen van FLOS zijn een droom. We moeten bijna oppassen dat het hier thuis geen FLOS showroom wordt 😉 Dank voor je berichtje en een fijne avond.

   x Michiel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *