OBJECT Rotterdam

Ik keek er onwijs naar uit, een bezoek aan OBJECT Rotterdam. Te gek om dit jaar eindelijk een stukje Art Rotterdam mee te kunnen maken! De beurs is een platform voor bekende en opkomende ontwerpers die in verschillende ontwerpdisciplines en met verschillende materialen werken. Het is dé plaats waar de grens tussen design, ambacht, mode, architectuur en kunst duidelijk wordt. Een must-see voor verzamelaars, professionals en andere design-minded mensen (Object, 2018).

En wat hebben we een hoop mooie dingen gezien. Meer dan honderd aanstormende talenten lieten hun kennen en kunnen zien in het prachtige HAKA gebouw. Wat een inspirerende plek, leuk om dit van binnen ook te kunnen verkennen. En nu OBJECT helaas tot een einde is gekomen, is het fijn om weer even terug te kijken naar al het moois van de dagen er voor. We hebben zoveel gezien, dat het te veel is om over te vertellen en om te laten zien. Bij deze dus een kleine selectie van de grote diversiteit aan werk dat mij het meest is bijgebleven toen ik thuis op de bank zat na te genieten.

Fransje Gimbrere

Fijn binnenkomen met de Standing Textil(s) van Fransje Gimbrere (Studio Gimbrere). Een materiaal- en vormonderzoek, waar het ambacht van het weven samensmelt met nieuwe technologieën en een nieuwe kijk op het gebruik van textiel in het interieur. Ze omschrijft het zelf als fragiel uitziende skeletten die ondanks hun gebrek aan steun een structuur vormen die stevig en sterk is. Ze kunnen niet alleen zichzelf dragen, maar ook het menselijk lichaam. De werken zijn draad voor draad opgebouwd door een op maat gemaakt weefgetouw. Een indrukwekkend samenspel van lijnen die elkaar steunen en kruisen om zo tot een solide geheel te komen.

Louis Bos

Tafels geïnspireerd op de Kasséna patronen, Tiébélé (Burkina Faso). Prachtige tafels die meteen mijn aandacht trokken. De handgemaakte patronen op de gevels van de opmerkelijke Kasséna-huizen inspireerde hem om deze unieke verzameling tafels te ontwerpen. Wat een interessante samensmelting van Scandinavisch design en het gebruik van Kasséna patronen en symbolen. De toevoeging van de schuifbare elementen zorgen voor een nieuwe kijk op de salontafel, waarbij alleen nog het nodige op tafel gezet kan worden.

Bernotat&Co

Prachtig, deze Radiolaria lampen geïnspireerd door micro-organismen. Ik voelde meteen de Ernst Haeckel vibes, mocht je zijn wereldberoemde boek Kunstformen der Natur niet kennen, zeker een aanrader om op te zoeken. Leuk dat hiernaar ook wordt verwezen in hun folder met uitleg over de naam Radiolaria. Door de jaren heen door talloze ontwerpers gebruikt ter inspiratie. Niet zo verwonderlijk dus dat deze lampen meteen in het oog sprongen. Het geheel vormde een interessante verzameling van verschillende lampen, met een subtiele en kalme maar levendige uitstraling. Prachtig als installatie, maar zeker ook bruikbaar in het interieur!

Tijn van Orsouw

Tijn startte het Lightcomposers project met het onderzoeken van de kwaliteiten van  het materiaal Colback en raakte onder de indruk van de esthetische eigenschappen ervan, zoals de lichttransmissie en opvouwbaarheid van het product. Hij liet zich inspireren door het probleem dat raamschermen meestal standaard zijn. Het resultaat is een instelbaar raamscherm dat de mogelijkheid biedt om op een nieuwe manier met het zonlicht in huis te spelen. Een prachtig functioneel product en must voor iedere interieurfanaat met ronde ramen in huis.

Juliette Warmenhoven

Everyday Growing. Een wereld waar de kleine schoonheden van het gegroeide even toonbaar zijn als de grootste der dingen. Een verzameling geïnspireerd op het spanningsveld tussen het natuurlijke en cultureel gevormde. Het geheel vormt een poëtisch en inhoudelijke belevingswereld die verwondering oproept, zoals ze zelf omschrijft.

Ik was ook erg geïnspireerd door de keramische objecten van Sara ten Westenend, erg fijn om dit stukje verstilling te zien tussen al het design geweld. Ook de prachtige Ikebana stijl vazen van Studio KLEI kon ik zo bij ons op de kast zien staan. Het werk van Mae Engelgeer en Cor Unum vond ik fijn om weer te zien! Sowieso een groot fan van Mae Engelgeer haar werk. De tafels van Rive Rohan vond ik ook schitterend. Ook het werk van Studio Lizan Freijsen sprong weer in het oog, en last but nog least de prachtige vloerkleden van Celia Hadeler: wauw!

Sara ten Westenend

Mae Engelgeer

Celia Hadeler

Lizan Freijsen

 

Hopelijk genieten jullie net zoveel van de foto’s als ik! En met speciale dank aan OBJECT Rotterdam dat we een kijkje mochten komen nemen, zodat ik deze fijne blog kon schrijven.

Enjoy!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *