Sound Drawing – Studio Roos Meerman

Wat was ik enthousiast toen ik bericht kreeg van Studio Roos Meerman, met de vraag of ik een Sound Drawing wilde laten maken. Wat een bijzonder en inspirerend project! In 2014 ontwikkelde Roos de techniek Canorgraphy. Canorgraphy is het omzetten van het onzichtbare fenomeen geluid naar beeld. De geluidstrillingen van speakers laten een membraan bewegen. Een pen die met behulp van een draad en tolletjes over het materiaal danst volgt het patroon van het geluid. Verschillen in trillingen van het membraan zorgen voor andere patronen en bewegingen. Het doek is het resultaat van het spel tussen ritme, vibraties, en zwaartekracht. Iedere verandering van frequentie en elk verschil in geluid zorgen voor andere patronen op het membraan. Ieder werk is daardoor een unieke weerspiegeling van het gebruikte geluid.

Maar nu kwam dus de grote vraag, welk geluid, nummer, opname of moment moest ik kiezen!? Een interessant proces dat je meeneemt door de tijd. Uiteindelijk koos ik het nummer Undo van een van mijn favoriete artiesten, Björk. Een prachtig nummer, passend bij mijn leven op dit moment. Daarnaast heb ik warme herinneringen aan het luisteren van Björk bij mijn vader in de auto, als we samen op pad gingen.

Een Sound Drawing aan de muur brengt herinneringen tot leven. Het spreekt tot de verbeelding en is een mooi uitgangspunt voor een fijn gesprek. Na het doorgeven van het nummer had binnen een week een mijn Sound Drawing in huis. Omdat ieder kunstwerk uniek is was ik erg nieuwsgierig naar de uitkomst. Wat was ik verrast! Het past precies bij het nummer van Björk, grillig en sferisch Ik ben fan!

Wat ik het meest bijzonder vind aan de Sound Drawing is dat het elk moment kan vatten. En zoveel meer kan zeggen dan alleen woorden. Denk aan de schaterlach van je kind, jullie huwelijksdans of een persoonlijk gesproken tekst. Hoe bijzonder is het als je het stemgeluid van een dierbare aan de muur kan hangen? Met een Sound Drawing creëer je een tastbare herinnering aan de momenten die je nooit wil vergeten.

Het werk van Roos spreekt! Ik vind het bijzonder dat ze voor mij dit prachtige, persoonlijke kunstwerk heeft willen maken. Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dat zeker contact met haar op! De werken worden onder de naam Sound Drawing verkocht op sounddrawing.com.

 

Liefs,

Michiel!

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *