Tafelmanieren – Het mooiste keramiek door de jaren heen

Het mooiste keramiek

Samen met Ellis heb ik de afgelopen jaren het mooiste keramiek gefotografeerd. Dat was super fijn om te doen. Met het vernieuwen van mijn site heb ik besloten wat van mijn oudere blogs van jaren terug niet meer online te plaatsen. Van sommige vind ik dat jammer, met name de blogs voor #tafelmanieren. Ik vind het heel fijn om de ontwerpers waarmee ik samenwerkte nog een keer te laten zien en de foto’s die we samen hebben gemaakt nog een keer te delen. Daarnaast komen de feestdagen er weer aan, genoeg reden om opnieuw het mooiste keramiek te delen en zo tafelstyling en serviesinspiratie op te doen dus!

We wonen inmiddels beide niet meer in Utrecht, zelfs niet meer bij elkaar in de provincie, daarom zien we elkaar helaas een stuk minder. Ellis is druk aan het verbouwen en heeft inmiddels een prachtige dochter. Ook wij zijn alweer een jaar aan het verbouwen, waardoor er vrij weinig tijd overblijft voor fotografie samen. Dit is ook de reden waarom we al een tijd geen nieuwe tafelmanieren blog hebben gemaakt samen. Een goed moment om terug te kijken op onze ‘tafelmanieren avonturen’ en het mooiste keramiek met jullie te delen.

keramiek Lotte de Raadt Archiving Water

Lotte de raadt, Lisanne van Zanten en Ineke van der Werff

Het begon allemaal met het servies van Lotte de Raadt, de Archiving Water collectie. Vanwege het bijzondere glazuurproces vormen kleine op water lijkende druppeltjes op het oppervlak. Prachtig vinden we het nog steeds. Ik heb een grote mok van Lotte die ik dagelijks gebruik, echt gebruiksvriendelijk keramiek is het!

keramiek Lisanne van Zanten
keramiek Ineke van der werff

Hierna fotografeerden we het werk Lisanne van Zanten en Ineke van der Werff, ze delen een atelier in Utrecht, kanaal30. Het nieuwe werk van Ineke is fantastisch, maar we blijven fan van de ‘Als Gegoten’ collectie vazen. 

HUSK ceramics
Studio TOIIMI

HUSK Ceramics, studio TOIIMI en Hester de Wolff

Na Lisanne en Ineke kwam er ander Utrechts talent aan bod. Suzan Becking van HUSK Ceramics en Peet de Vries van studio TOIIMI ontwikkelden samen BAKKIE. Het eenvoudige ontwerp met kenmerkende, matte groef ligt aangenaam in de hand. De op de Nederlandse kust geïnspireerde kleuren, in verschillende gradaties, vormen samen een gebalanceerd geheel. Wij gebruiken deze kopjes werkelijk elke dag, echt een aanrader! Binnenkort laat ik meer van deze kopjes zien. Ook voor HUSK fotografeerden we, echt een aanrader om hun nieuwe werk te bekijken!

Hester de Wolff

De volgende blog draaide om het bijzondere werk van Hester de Wolff, echt de moeite waard om haar instagram even te bekijken! Keramiek om je mooiste spulletjes een mooi plekje te geven, precies waar ik het voor gebruik. 

Annemieke Boots

Annemieke boots, Hella Duijs en MisterDesign

Vervolgens fotografeerden we een van mijn favorieten, het prachtige werk van Annemieke Boots. We hebben met haar werk geëxperimenteerd met projectie, film en fotografie. We hebben vooral videos gemaakt van haar werk. Terugkijkend zou ik graag nog eens opnieuw haar werk fotograferen. Ik vind het prachtig en gebruik het graag. 

Hella Duijs

Na al het servies deden we een uitstapje naar keramiek in andere vorm en hoe kon het anders, we fotografeerden vazen. En niet zomaar vazen, maar de populaire vazen van Hella Duijs. Veel mensen genieten thuis van Hella’s vazen, net als ik! 

Ferm Living MisterDesign

We hebben niet alleen voor keramisten gefotografeerd. Ook voor bedrijven mochten foto’s maken van keramiek en servies. Zo hebben we bijvoorbeeld Ferm Living servies gefotografeerd voor MisterDesign. Leuk om deze foto’s in Ellis haar huis terug te zien, zoveel is in de tussentijd veranderd. 

Frederieke Zomerman, Imre Bergmann en IKEA

Frederika Zomerman

Wat ook zo’n fijne dag was het fotograferen van het werk van Frederika Zomerman, geïnspireerd door de prachtige natuur in Soest. En ook aan het atelierbezoek aan Imre Bergmann wat hierop volgende hebben we fijne herinneringen. Hierna hebben we voor IKEA gefotografeerd, toen de nieuwe collectie lanceerde in samenwerking met Scholten & Baijings, herinneren jullie dat nog? Zo’n toffe samenwerking!

Kunstuitleen Utrecht en Viki Weiland

Maar een van de fijnste samenwerkingen voor Tafelmanieren was met Kunstuitleen Utrecht. De eerste ‘Tafelmanieren live’, waarbij je mijn gedekte tafel kon bezoeken in de showroom van de Kunstuitleen, in goed gezelschap van door mij geselecteerde kunst! Hier heb ik toen veel leuke reacties op gehad. Ik hoop dit in de toekomst weer eens te kunnen doen. 

Kunstuitleen Utrecht
Viki Weiland

We sluiten deze blog af met het werk van Viki Weiland. Viki Weiland is een Deense ontwerpster en studeerde in 2001 af aan de Deense Academie voor Schone Kunsten. Ze werkt nu als zelfstandig keramist in Kopenhagen, Denemarken. Haar werk maakt ze met de hand op haar draaischijf of giet ze in zelfgemaakte mallen. Alles is gemaakt van steengoed klei en wordt met de hand geglazuurd.

Hierna schreef ik een Tafelmanieren blog over Emma Sophia Grout. Bekijk zeker ook even de site van Emma Grout. Ten slotte komt de blog Table Manners – A lot to handle aan bod! Een blog volledig toegewijd aan kopjes met een oor.

Hopelijk komt Tafelmanieren in de toekomst weer terug. Ik vond het altijd heel fijn om deze blogs te creëren en het mooiste keramiek te fotograferen. Welke tafelmanieren spreekt jou het meest aan? Misschien weet je nog een keramist waar we mee zouden kunnen samenwerken. Laat het in een berichtje achter onder deze blog!

Liefs, ook namens Ellis,

Michiel

Categories

Date & Time

september 22, 2020