TAFELMANIEREN x Kunstuitleen Utrecht

Hoe te gek is dit!? Mijn eigen kersttafel in de etalage van Kunstuitleen Utrecht. Een paar weken geleden bedacht ik dit concept samen met de lieve mensen van de Kunstuitleen. En ik denk dat dit een perfect vervolg is van de terugkerende blogs voor TAFELMANIEREN die ik het afgelopen jaar gemaakt heb met Ellis. Natuurlijk gaan we hier niet mee stoppen, maar dit is toch wel een leuke manier om dit project te ontwikkelen.

Voor deze tafel had ik het idee om een monochrome en cleane kerstsfeer neer te zetten. Iets wat niet te overdadig is maar wel feestelijk en chique. Een zacht kleurenpallet met accenten in het materiaal en een contrast in zwart. Waar dit prachtige object van de Kunstuitleen zich perfect voor laat lenen. Ik koos voor een niet traditioneel pallet en ging aan de slag met grijs, beige en aarde tinten. Wie had gedacht dat? Een kerst zonder groen, goud, rood en glitters!?

Voor het ‘kerstgroen’ droogde ik Eucalyptus Globulus, niet de traditionele Eucalyptus zoals we hem kennen maar die met het mooie lange blad. Door het drogen veranderde de kleur in een grijs groene tint. Ook stylde ik de borden af met een tak Kaaps groen (Safari groen) Brunia laevis (Silver Brunia) een ongewone plantsoort die het geheel een mysterieuze sfeer geeft. In de Hella Duijs vaas een prachtige bessen tak. Geen rood, maar met mooie zwarte bessen voor het contrast. Ongewone planten en takken geven je tafelstyling een eigen twist. Zo leuk om mee te spelen!

Het witte servies dat ik gebruikt heb is van HUSK Ceramics. Ook de bruinkleurige kopjes zijn van Suzan en Simone, de dames achter HUSK Ceramics. Onlangs schreef ik een blog over dit inspirerende duo. Ik heb inmiddels vaker mogen samenwerken met ze en ik ben fan! Daarnaast wilde ik graag meer keramiek gebruiken van Utrechtse bodem. Daarom wilde ik ook weer graag samenwerken met Hester de Wolff, haar prachtige fragiele schaaltjes, bakjes en bekers hebben een update gekregen, nadat ik deze zag tijdens de DDW was ik om. Het mooie kleedje over de stoelleuning mocht ik lenen van Elin Wanderlust, het patchwork is gemaakt van natuurlijk geverfde stoffen en past perfect bij de kleuren van het servies. Het bestek is vintage en heb ik geërfd van mijn oma. De servetten zijn van de Dille&Kamille en de kandelaar is een vintage kandelaar van Brabantia.

Uiteraard moest er bij deze setting ook kunst uitgekozen worden. De kunstuitleen heeft veel kunst om uit te kiezen, ik koos uiteindelijk voor verschillende schilderijen en objecten. Gelukkig kun je makkelijk online een voorselectie maken, aangezien de collectie daar te vinden is. Na een middag speuren, zoeken en verwonderen in hun archief  heb ik samen met kunstadviseur Diddi de Haan een selectie gemaakt. We hebben gekozen voor werken die de styling van de tafel versterkten, zoals bijvoorbeeld dit prachtige werk van Ronald Boonacker

Ik hoop dat ik jullie met mijn versie van een kersttafel wat inspiratie heb kunnen geven zo kort voor kerst. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als dat het lijkt. En zolang je een mooie basis hebt is alles wat je toevoegt alleen maar meer een feest om van te genieten.

Neem vooral een kijkje mocht je in Utrecht zijn, de tafel staat er nog even!

 

Liefs en fijne feestdagen!

Michiel

 

Met speciale dank aan Hester de Wolff, HUSK Ceramics en Elin Wanderlust en de Kunstuitleen Utrecht

 1. Tineke Weevers (reply)

  23 december 2018 at 11:11

  Wat ziet het er prachtig, stijlvol en sfeervol uit!
  Zo mooi rustig…. Ik denk dat ik met een bordje op schoot zou gaan zitten om het zo te houden!
  Fijne feestdagen!

  1. MJbosman (reply)

   30 januari 2019 at 18:05

   Lieve Tineke,

   Sorry voor mijn late reactie! Dank voor je compliment. Klinkt inderdaad als een goed plan. Hoop dat je een fijne maand Januari hebt gehad. En geniet van Februari.

   Lieve groet, Michiel

  1. MJbosman (reply)

   30 januari 2019 at 18:05

   Dankjewel Peter! Fijne avond

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *