MJbosman maart 17, 2021

The before and after van onze renovatie – part I

Wat is er leuker dan een indrukwekkende before and after? Wat is het fijn om een bouwval te zien veranderen in een droomhuis! We zijn nu bijna anderhalf jaar aan het verbouwen en kijken met trots terug op het resultaat! Er is namelijk veel gebeurd het afgelopen jaar en we zijn nu zover dat ik kan beginnen met het delen van before and after foto’s. Dit is Part I, want er moet nog veel gebeuren. We zijn op dit moment druk bezig met schuren en lakken, wanden verven en drempels maken. Veel kleine klusjes die straks het geheel afmaken.

Mocht je je nu afvragen: ‘wanneer zien we het huis eens als totaalplaatje!?’, dan kan ik alleen zeggen dat dát nog even gaat duren. Er moet nog veel gedaan worden en het is nog lang niet naar ons zin. Wat betreft de meubels zijn we ook nog enorm aan het twijfelen en dus omarm ik de komende maanden maar als experimentele fase om te ontdekken wat wel en niet werkt voor ons.

Op Instagram vroeg ik jullie wat jullie graag zouden willen weten over onze renovatie. Onderwerpen die steeds terugkomen zijn de keuken, ons budget, de vloer en of we alles zelf doen. Ik zal hierover meer over delen bij de foto’s! Nieuwsgierig? Lees dan verder! Misschien overbodig, maar ik wilde het toch gezegd hebben. Niets wat in deze blog voorbijkomt is gesponsord en hebben wij dus zelf gefinancierd.

De keuken – Before and after

De keuken was voorheen een aparte ruimte, zoals je veel in oude huizen tegenkomt. De ruimte was heel onpraktisch, vanwege de achterdeur en de deur naar de keuken toe vanuit de gang. We hebben er daarom voor gekozen de muur vanuit de eetkamer open te breken en er een open keuken van te maken. Heel gezellig moet ik zeggen!
Zoals je ziet is er veel gebeurd. Wat betreft de opstelling van de keuken is deze nagenoeg hetzelfde gebleven, al hebben we er dus nu een L-vorm langs de binnenmuur van gemaakt. Dit voor optimaal gebruik van de ruimte. Het glas-in-lood was op een aantal plekken gebroken, dat hebben we laten restaureren door Studio Glashelder, onze fijne overbuurvrouw!

De keuken – alles wat je moet weten!

Voor het frame van onze keuken gingen we naar IKEA en kozen we de IKEA Metod basiselementen. Het keukenblad komt van de Keukenbladenfabriek en is een mix van graniet en kwarts. Echt een blikvanger! De dubbele mengkraan is van deVOL Kitchen en geeft een hele fijne, klassieke sfeer aan het geheel. De frontjes zijn gemaakt door Ask Og Eng, iets waar we heel trots op zijn. Tip! Bespaar kosten door te gaan voor een betaalbare basis en kies vervolgens voor een luxe aanrechtblad en kwalitatief mooie frontjes.

De kookplaat is de Boretti Inductie kookplaat. Ik wilde een matte kookplaat zonder knopjes, simpel, zonder toeters en bellen. Wat betreft de oven wilde ik niet zo’n ‘zwart gat’. Wat me aansprak aan deze Samsung oven was het simpele ontwerp in combinatie met de antraciet/grijsbruine uitstraling. Ik moet eerlijk zijn en toegeven dat zulke ovens niet echt m’n voorkeur hebben, ik ben een fan van losse ovens. Maar wat betreft de ruimte kon het eigenlijk niet anders. We zijn uiteindelijk super blij met hoe het is geworden. Nu nog een lamp voor aan de muur en iets van een klein kastje of een plankensysteem want het voelt toch wel erg leeg. De kleur op de muur is Joanna van Little Greene en hebben we behandeld met de Vestingh wand keuken coating van Vestingh Paint & Craft, super handig!
En zoals je ziet hebben we geen afzuigkap. Veel mensen vinden dit vreemd, maar wij vonden een afzuigkap overbodig. De aansluiting zit er voor als we ons toch bedenken, maar ik heb hem nog geen moment gemist.

In mijn blog over onze renovatie een jaar later deel ik meer over onze keuken en andere handige verbouwtips.

De visgraat vloer

De vloer komt van de Visgraatshop en hebben we zelf gelegd. Ik wilde graag een visgraat vloer, omdat het mooi past bij ons huis. Het leggen was een behoorlijke klus, maar zeker goed te doen. Laat je adviseren en bekijk filmpjes over hoe het aan te pakken mocht je zelf aan de slag willen gaan. De vloer hebben we afgewerkt met Skylt ultra mat. We zijn super blij met het eindresultaat! De strijd om een vloer die absoluut niet mag verkleuren heb ik overigens los gelaten. Het is en blijft een natuurproduct en mocht de vloer uiteindelijk wat vergelen: so be it!

De hal en vestibule – Before and after.

We hebben een ruime hal, iets wat ik heel fijn vind aan oude huizen. De voorhal, of vestibule zoals dat heet met een chique woord, zat er niet in toen we het huis kochten. Om de ruimte op te delen, maar ook tegen de tocht, bedachten we openslaande deuren te plaatsen. Heel blij met deze beslissing! Het brengt zoveel sfeer. De muur- en lambrisering kleur is Joanna van Little Greene. Het plafond heeft de kleur Natural Rice van Pure & Original, deze kleur hebben we ook gebruikt voor de rest van de hal en de woonkamer.

Ons budget voor de verbouwing

Ik heb inmiddels redelijk wat opmerkingen gekregen van mensen die in de overonderstelling zijn dat we de loterij hebben gewonnen en er vanuit gaan dat we veel geld kunnen besteden aan ons huis.
We hebben ons huis goed kunnen kopen, puur om het feit dat het een écht klus huis was. Het was een lot uit de loterij voor ons! Daarnaast doen we alles zelf samen met mijn zwager en een goede vriend. Zonder hun hulp hadden we dit project niet kunnen aangaan en daar zijn we onwijs dankbaar voor. We hebben veel geld bespaard door bijna alles zelf te doen. De keerzijde hiervan is dat het meer tijd kost, meer planning en meer zorgen met zich meebrengt, omdat je alles zelf bepaalt, zoekt, koopt, ophaalt en installeert. Dat is een klus maar als beloning heb je elk hoekje van je droomhuis zelf gemaakt. Hoe tof is dat?!

Wat we hebben laten doen is het stucen van de wanden, dubbelglas laten plaatsen, de CV laten vervangen, ornamenten laten plaatsen en het glas-in-lood laten restaureren. De grootste uitgave is eigenlijk de keuken geweest, maar zelfs dat hebben we behoorlijk budget kunnen houden.

Wat verbouwen we nog niet?

De badkamer moet voorlopig even wachten, omdat we daar geen geld meer voor hebben en ik veel liever een mooie keuken had. We sparen nog even door voor een badkamer. De ramen en deuren aan de buitenkant van ons huis hopen we deze zomer te verven. De voegen van het huis willen we uiteindelijk laten uitfrezen en opnieuw voegen, maar aangezien we een hoekwoning hebben is dat een behoorlijke uitgave. Dat zien we dus wel over een aantal jaar. Wat betreft de tuin hopen we zo snel mogelijk aan de slag te gaan, want een fijne tuin lijkt me ook heerlijk om te hebben!

Terugkijkend kan ik me haast niet meer voorstellen dat we dit allemaal hebben gedaan! Sommige van jullie waren er nieuwsgierig naar of we iets anders zouden doen als we opnieuw mochten beginnen. En ik zou het in alle eerlijkheid niet weten. Ik denk dat we gezien de beschikbare middelen echt het onderste uit de kan hebben gehaald. Ik ben benieuwd naar jullie reactie en of er nog vragen onbeantwoord zijn gebleven. Let me know!

In de before and after Part II, zal ik meer vertellen over ons schakelmateriaal, handvatten en andere details die het geheel afmaken! En natuurlijk zijn jullie benieuwd naar de woonkamer en misschien onze slaapkamers? Die volgen hopelijk snel.

Liefs,
Michiel